In de pers: Nederlandse bedrijven steeds gezonder dankzij gestegen winsten & ook Apple kiest voor AI (2024)

KPMG slaat zichzelf voor de kop na examenfraude, Frenkie de Jong mist EK en Michael van de Kuit gaat Vitesse ook niet redden. Dit alles leest u in ons ochtendoverzicht. Goedemorgen!

Door Martijn Zeven

Examenfraude kost KPMG-partners miljoenen

Accountants- en advieskantoor KPMG boekte in Nederland weliswaar een recordomzet van €711 mln, maar de affaire rond het delen van antwoorden voor verplichte toetsen kostte het kantoor tientallen miljoenen. De winst voor de coöperatie waarin de partners van KPMG verenigd zijn van €117,4 miljoen naar €76,3 miljoen. Tegelijkertijd liepen de kosten dankzij de affaire op van €106,8 miljoen naar €147,2 miljoen, aldus het FD. Flinke domper dus op een jaarverslag dat anders voor een feeststemming had kunnen zorgen. 

Nederlandse bedrijven steeds gezonder, dankzij gestegen winsten

Nederlandse bedrijven zijn - door de bank genomen - financieel steeds gezonder. Ze hebben relatief minder schulden en kunnen de rente over die schulden vaker makkelijk betalen. Ook namen de vermogensbuffers toe, waardoor bedrijven beter verliezen kunnen opvangen, schrijft NRC op basis van onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB). Dat deze bedrijven meer vet op de botten komt doordat de nettowinsten van bedrijven, gecorrigeerd voor inflatie, tussen 2010 en 2022 gestaag stegen. Het eigen vermogen van een gemiddeld bedrijf groeide daardoor harder dan de schuldenpost. Kortom, een hosannastemming bij het vaderlandse bedrijfsleven is gerechtvaardigd.

Michael van de Kuit ziet geen heil in redding Vitesse

Michael van de Kuit heeft zijn interesse in een overname van Vitesse verloren. De eigenaar van stadion GelreDome laat een biedingsronde, die de Arnhemse club voor deze week heeft uitgeschreven, schieten. De vastgoedondernemer weigert in ‘een financieel drama te stappen’, aldus het AD. Eerder liet ook Maasbert Schouten al weten Vitesse niet meer te willen redden. Overigens saillant genoeg met als voorname reden dat Van de Kuit dwarslag.

'Verouderde snelwegkantoren kunnen omgetoverd worden tot 60.000 woningen'

Tenminste, dit blijkt uit onderzoek vastgoedadviseur Colliers. Projectontwikkelaars en vastgoedbazen zouden nu sneller geneigd zijn de kantoorpanden om te turnen. 'Ze kampen met een combinatie van verslechterde verhuurbaarheid, dalende huurinkomsten en hoge investeringen in verduurzaming, waardoor een andere invulling aantrekkelijker wordt,' stelt hoofdeconoom Madeline Buijs tegenover DFT. Met name studenten, ouderen en statushouders zouden volgens Colliers toekomstige bewoners van de snelwegwoningen. Juist. Overigens zouden er 60.000 tot 120.000 snelwegwoningen gerealiseerd kunnen worden.

Frenkie de Jong mist EK

Domper voor het Nederlands Elftal: na een vlekkeloze oefenreeks (2x 4-0 tegen Canada en IJsland) leek alles voorspoedig te gaan in kamp Oranje. Helaas blijkt nu dat Frenkie de Jong het EK toch niet haalt. Hij heeft nog minimaal drie weken nodig om fit te worden. Dat duurt te lang voor Koeman die boos is op FC Barcelona. 'Wij denken nu aan de gezondheid van de speler. Zijn club heeft hem wel laten spelen en wij zitten daardoor met de gebakken peren van Frenkie de Jong.' Overigens is ook Teun Koopmeiners geblesseerd geraakt, of hij het EK haalt en of Koeman een vervanger meeneemt zal de toekomst moeten uitwijzen.

Apple springt op AI-trein, beleggers nog niet onder de indruk

Ooit was Apple toonaangevend. Nu loopt het achter de AI-muziek aan. De techgigant liep in tegenstelling tot concurrenten Google en Amazon behoorlijk achter met AI-functionaliteiten. Nu is daar Apple Intelligence. De term bundelt alle slimme functies die Apple binnen de besturingssystemen van iPhone, iPad en Mac toevoegt. Zo komen er AI-functies om foto’s te bundelen en te zoeken. Dit kan ook met het vernieuwde Siri dat volgens Apple persoonlijker wordt en gebruikers in apps als Mail en Berichten gaat helpen, vat De Telegraaf kernachtig samen. Er zijn een aantal kritiekpunten. Apple toont zich volledig afhankelijk van OpenAI, dat ook nog eens voor 49% eigendom is van Apple-concurrent Microsoft. Tot slot is het nu juni, maar zullen de meeste functionaliteiten pas in het najaar gebruikt kunnen gaan worden. In het huidige AI-tijdperk is dat best lang. Kortom, beleggers moeten het allemaal nog maar zien. Het aandeel Apple eindigde de Amerikaanse handelsdag 2% lager.

Meer van Quote

In de pers: Nederlandse bedrijven steeds gezonder dankzij gestegen winsten & ook Apple kiest voor AI (2)

Zakelijk

Peter Versluis opnieuw in de clinch met compagnonWilfred Genee:‘werk op tv stelt geen flikker voor'Pitch: Glimp wil burn-outs te lijf met ademstenen

Advertentie - Lees hieronder verder

DuckDuckGoose haalt 1,3 miljoen opGooise Corendon-belegger snijdt zich aan bamboeHoge heffing (38,1%) op elektrische auto's
Hoe rijk is zedenverdachte Ali B nog?Fiscus neemt offshorebedrijf Allseas op de korrelHappy end voor EasyToys-oprichter Eric IdemaAFAS gaat personeel hemels belonen

Advertentie - Lees hieronder verder

In de pers: Nederlandse bedrijven steeds gezonder dankzij gestegen winsten & ook Apple kiest voor AI (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Aracelis Kilback

Last Updated:

Views: 6458

Rating: 4.3 / 5 (64 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Aracelis Kilback

Birthday: 1994-11-22

Address: Apt. 895 30151 Green Plain, Lake Mariela, RI 98141

Phone: +5992291857476

Job: Legal Officer

Hobby: LARPing, role-playing games, Slacklining, Reading, Inline skating, Brazilian jiu-jitsu, Dance

Introduction: My name is Aracelis Kilback, I am a nice, gentle, agreeable, joyous, attractive, combative, gifted person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.